21 Ekim 2009 Çarşamba

Bilgi Havuzu: Pekmez Nasıl Yapılır?



Başlık biraz iddaalı "Bilgi Havuzu". Öyle aman aman bildiğim yok her şeyi. Ama öğrenmeye çalışıyorum :) Peki neden bloğa taşımayayım bu öğrendiklerimi dedim ve yazmaya başladım. İlk bir hafta ne yazsam diye düşündüm. Sonra bu yaz yapımının ne kadar meşakkatli olduğunu öğrendiğim elma pekmezi yapımı geldi aklıma.
Başta epey düşündük annem, babam ve ben. Acaba yapabilir miyiz diye. Önce köyün tecrübeli bayanlarına danıştık. Yapabileceğimize kanaat getirdiğimizde kolları sıvadık.



Eylül sonu ekim başı gibi elmalar toplanıyor bizim oralarda. Bana önceleri bütün elmalar biribirinin aynı gibi gelirdi. Şimdi hepsinin adlarına, tadlarına aşina gibiyim. Kskos elması; hafif acı tadıylasirke yapımı için ideal. Mehmet elması; rengi ve tadı ile pekmez yapımı için ideal. Elmaları topladıktan sonraki ilk iş (ki fotoğrafta görünenden kat kat fazla elmadan bahsediyoruz),elmaları ikiye bölerek çürükleri ayıklamak ve elmaları temizlemek.
Ben kazanı hemen doldururuz sandım. Ama nerdee. Elmaları böyle kesme işine 'cinleme' diyorlar. Neden böyle dediklerini bile hatırlamıyorlar. Yani o kadar eski bir tarif pekmezin tarifi.



Kazana doldurulan elmalarıaz su ekleyerek kaynatıyorsunuz. Buna da elmaların 'göbertini çıkartmak' deniyor. Haşlanan elmaların hepsi fotoğrafta ki gibi sapsarı ve yumuşak kıvama gelince bir gün soğuması için bekliyoruz. Ertesi sabah kazandaki elma posasını süzmek için 'şarap kana'ya boşaltıyorsunuz. Nasıl unuttum bilmiyorum ama şarap kana'nın fotoğrafını çekmemişim. Ama içi oyulmuş iki metrelik bir ağaç kütüğüne benzediğini söyleyebilirim. Köyün yerlilerinini hemen hemen hepsinde var şarap kana. Hatta bizde bile :)



Süzülen elma pekmezini fotoğraftaki yassı tavaya alıyorsunuz. Ve ateşin başında, bunaltan sıcaklıkta bekleme saatleride başlamış oluyor. Kaynayana ve tekrar kaynayana kadar bekliyoruz. Kaynadıkça (yaklaşık altı saat) elma suyu koyulaşıyor.



Kıvama gelince (bunu anlamak biraz ustalık işi) soğumaya bırakılarak dinlendiriliyor. Çok basit gibi görünüyor ama değil :) İşin ilginç tarafı hiç şeker eklemiyorsunuz ve çok tatlı oluyor pekmez. Bazı köylerde bu tatlı tadı nedeniyle elma pekmezine 'elma balı' deniyor. Daha da ilginci pekmeze 'pekmez toprağı' denen bir toprak konulması. Bu toprağın rengi kül rengine benziyor ve özellikle üzüm pekmezi yapan herkes kullanıyor. Pekmeze toprak katılmasının nedeni; daha duru bir kıvam elde etmek ve pekmezin buruk tadını engellemek.
Biz toprak eklmedik, tadı da hiç fena değil :)))

4 yorum:

  1. merhabalar nette takılırken bu sayfaya takıldı gözüm hoş yazı olmuşş...
    bu pekmezdeki toprağı katma meselesi bence olması gereken sizinde belirttiğiniz gibi daha duru berrak olmasını sağlıyo...
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Evet bizde de beyaz bir toprak var annem çok kullanır onu özellikle üzümde ama bir elma cinsinde de kullanılıyor sanırım golden dediğimiz tatlı elmada yada ekşi elma denir onda kullanılıyor hangisi bilmiyorum ama birinde kullanır. Bu sene ona sürpriz yapıp kendim yapmaya karar verdim. İnşallah başarılı olurum!

    YanıtlaSil
  3. selam arkadaşlar herşey hoş güzelde, nereden bulacağız, nereden alacağız. lütfen yardımcı olunuz.... ali murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın annem elma pekmezi yapıyor.Hatta yardım için bende kolları sıvadım.05322557912 nolu telefondan irtibata geçip temin edebilirsiniz

      Sil